Hoitola Preventio
Vaihtoehtoinen ja holistinen terveydenhoito
Pirkankatu 8
33210 Tampere
EasyFit Keskusta
+358503714442
preventio@preventio.fi
HAPPO-EMÄS TASAPAINO
Elintoimintojamme ylläpitää entsyymikoneisto.
Entsyymit ovat valkuaisaineita. Niiden toiminta tapahtuu vain tietyn
happamuuden rajoissa.
Tässä yhteydessä tunnemme käsitteen pH.
pH-asteikko käsittää luvut 0-14. Kaikki arvot alle 7:n ovat happamia, kaikki yli 7:n ovat emäksisiä eli alkaalisia. Arvo 7 kuvaa neutraalia ei hapan eikä emäksinen -tilaa. Meissä oleva entsyymien optimaalinen toimintaväkevyys on pH 7-8 eli hyvin lähellä neutraalia ja hyvin kapean alueen sisällä.
Kudosten tasapainotilaa säätelevät
nestetasapaino sekä elektrolyyttien ja suolojen tasapaino.
Elimistö
pystyy jossakin määrin ylläpitämään happo-emästasapainonsa hyvin monien
tekijöiden avulla. Elimistössä on puolustavia ns. puskuriaineita.
Merkittävin on veren punasoluissa oleva hemoglobiini.
Happo-emästasapainon häiriötiloja ovat asidoosi eli liiallinen happamuus
(esim. hoitamaton sokeritauti, maitohapoille treenaus) ja alkaloosi eli liiallinen emäksisyys.
Suurin osa syömästämme ruoasta nostaa
kehon happamuutta. Samoin tekevät mm. fyysinen rasitus, paasto, stressi, dieetit, sairaudet, lääkkeet, alkoholi, tupakointi. Kudosten liika happamuus hidastaa elimistön toimintaa, johtaa ennenaikaiseen vanhenemiseen, häiriintyneeseen vatsantoimintaan, luuston ja sidekudoksen heikkenemiseen. |
Ruoka-aineet muuttuvat palaessaan joko happamiksi, emäksisiksi tai optimaaleiksi neutraaleiksi palamistuotteiksi.
Ihmisen elintoiminnot ovat ajalta,
jolloin ravinto oli luonnollista eikä lisä-ja säilöntäaineilla
kuormitettua happosaastetta niin kuin se on nykyisin. Elimistö maksaa
terveytensä kustannuksella hapottumisestaan.Terveen ihmisen veren tulee
olla emäksistä. Normaali valtimoveren happamuus
vaihtelee vain
sadasosan pH-yksiköiden välillä 7.35-7.45.
Jottei veri muuttu liian happamaksi, elimistö joutuu
uhraamaan happamuuden neutraloimiseksi kivennäisaineitaan kalsiumia,
kaliumia, natriumia, rautaa ja magnesiumia. Tästä saattaa olla
seurauksena osteoporoosia ja ateroskleroosia.
Lisä- ja
säilöntäaineiden määrä ihmisten kehossa on tänä päivänä korkeimmillaan
kuin koskaan.
Länsimainen pitkälle jalostettu ruoka on erittäin
ravintoaineköyhää ja elimistö kärsii tärkeiden hiven-ja
kivennäisaineiden puutteesta. Niillä on kuitenkin tärkeä rooli
aineenvaihdunnassa.Se ylimäärä kuona, mitä keho ei tarvitse ja mitä
lymfajärjestelmän kapasiteetti ei jaksa poistaa, kerääntyy sisäelimiin
sekä sidekudokseen että rasvakerrokseen. Nostettaessa kehon happamuutta
emäksisempään suuntaan käynnistetään jälleen kollageenisynteesi. Tämän
tuottama napakampi sidekudos tukee lymfakierron kulkua.